De Herinneringskist

Het verbeelden en verwoorden van je leven is heel mooi. Zeker als je er met plezier aan terug kan denken en het kan delen met dierbaren. Echter zijn de middelen om dit te doen ons soms ontnomen. Denk hierbij aan ouderen met dementie of afasie. In deze gevallen is het voor de cliënt en zijn dierbaren lastig om samen met plezier verhalen te herinneren en te bespreken. Deze cursus maakt het mogelijk om weer verhalen te kunnen delen en vertellen. Doordat de cursus wordt ingezet op de beleving van de cliënt zal zijn/haar herinneringskist hier ook naadloos op aansluiten waardoor contact maken vergemakkelijkt wordt.De herinneringskist maakt het mogelijk om weer contact te maken met de cliënt.

 

“De herinneringskist” ondersteunt volwassenen en ouderen bij het verbeelden en verwoorden van zijn herinneringen. In de cursus wordt er aan de hand van ansichtkaarten en beeldend therapeutische opdrachten gewerkt. Er worden thema’s behandeld zoals: school, gezin, jeugd, belangrijke personen, ouderlijk-huis, vakantie en feestdagen. De cliënten geven hun herinneringen weer in de vorm van een kaart waarop een verhaal geschreven kan worden, welke vervolgens worden verzameld in een kist. De focus binnen deze cursus ligt op positieve herinneringen en gebeurtenissen. Door deze ervaringen met elkaar te delen wordt er bijgedragen aan een positieve blik op de eigen situatie. Het is een laagdrempelige, eenvoudige en positieve manier om terug te denken aan, het uitbeelden van en het vertellen van het leven van de cliënt.

 

“De Herinneringskist” is een kort durende beeldend therapeutische cursus die gericht is op volwassenen en (demente) ouderen.