Gastles Sociaal Ondernemen

Hogeschool Utrecht te Amersfoort, gastles “Ondernemen”.

.

.

.

.

Het was vrijdag 15 december acht uur en we stapten de HU in Amersfoort binnen. Twee jaar geleden studeerden wij hier als Creatief Therapeuten af. We liepen door de draaideur, waar we al zo’n honderd keer doorheen waren gelopen. Nu niet als studenten, maar als gastdocenten.

We waren uitgenodigd door Frank van der Velde en Patricia Vos, twee leraren op de HUA, om een gastles te verzorgen binnen het vak “Sociaal Ondernemen”. Binnen dit vak maken derdejaars studenten kennis met het ondernemen en alle aspecten die hierbij komen kijken.

Een aantal jaar geleden, toen wijzelf nog derdejaars studenten waren, hebben wij ook dit vak gevolgd. Binnen deze les hebben ook wij kennis gemaakt met het ondernemen en zijn wij tot het begin van onze onderneming gekomen. Wij zijn in deze les geïnspireerd en nu was het onze beurt om te inspireren.

Er kwamen zo’n dertig leerlingen Creatieve Therapie binnenstromen. Derdejaars jongens en meisjes, allemaal met een passie voor ons vak. Nadat iedereen had plaatsgenomen, begonnen wij met ons verhaal. Het verhaal over onze stappen door het ondernemen heen. Hoe waren wij begonnen? We vertelden over onze eerste kennismaking met het ondernemen zelf: de lessen van sociaal ondernemen. Hoe hierin een idee ontstond, wat door hulp van brainstormen en het volgen van keuzemodules, steeds concreter en beter werd. Hoe ons kleine idee uitgroeide tot een droom en een passie. En hoe de gedachte van ‘Wat een leuk idee!’ naar ‘Maar waarom doen we dat niet echt?!’ uitgroeide. We vertelden over de manier waarop we ons idee binnen de Vrije Profilering die op school werd geboden hebben uitgevoerd. Hoe we de mogelijkheden die we zagen, hebben aangepakt. En dat we uiteindelijk afstudeerden met een beginnende onderneming.

Daarnaast zijn we ingegaan op onze keuzes na het afstuderen; dat we ervoor hebben gekozen om in eerste instantie te solliciteren voor een vaste baan en dat we naast deze baan door wilden gaan met onze eigen onderneming. Dat we elke week een vast moment afspraken om bij elkaar te komen om te werken aan onze onderneming. We hebben de leerlingen verteld dat geduld heel belangrijk is binnen dit traject. Heb geduld, geloof in jezelf; uiteindelijk zal je stappen maken.

Wat we vooral in deze gastles hebben geprobeerd mee te geven, is dat je niet bang moet zijn. Wees niet bang voor het ondernemerschap. Het ondernemerschap is voor ons creatief therapeuten de toekomst. Wees niet bang om te proberen, om in het diepe te springen. Wees niet bang om hulp te vragen of contact te leggen. Wees niet bang om jezelf te profileren en te verkopen. Wees niet bang om te doén.

 

We bedanken de Hogeschool Utrecht te Amersfoort voor deze mogelijkheid en alle leerlingen voor hun komst.